Collegereeks Building tribes met Corporate Antropologie

6 Maandagavonden, in Utrecht, start september 2019

Jitske Kramer

CollegeReeks:

BUILDING TRIBES met corporate antropologie.

Regelmatig krijgen wij de vraag of de lezingen van Jitske Kramer ook ergens individueel te beluisteren zijn. Dat kan nu! In een bijzonder mooie collegereeks neemt zij je in zes maandagavonden mee in de wereld van de Corporate Antropologie. Om te ontdekken hoe mensen al 50.000 jaar tribes bouwen en wat we daar in onze moderne organisaties van kunnen leren.

Een must voor iedereen die die organisatieculturen wil vormen, bestendigen en veranderen. Voor leiders en bestuurders. Voor consultants en anderen die dit proces begeleiden. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de dynamiek van mensen. Voor iedereen die eigenlijk altijd stiekem antropologie had willen studeren...

Je krijgt diepgaand begrip over hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. 

Over de spanning tussen traditionele begrensde tribes en moderne tribes, organisatiecultuur en tribale heimelijke genoegens. 

Over de essentie van cultuur en antropologisch cultuuronderzoek. 

Over tribe-vorming, leiderschap, macht, ranking, hiërarchie, reciprociteit, vertrouwen en loyaliteit. 

Over cultuurverandering, movements, viral change. 

Over liminaliteit, invloed, chaos, onzekerheid, ethiek en tribale archetypische rollen in verandertrajecten. 

Over corporate kosmologie, rituelen duiden, maken, gebruiken en het voeren van kampvuurgesprekken.

Reken op een lekker tempo, met prachtige beelden en een hoge informatiedichtheid. Met filmfragmenten, exotische verhalen en pragmatische inzichten. Gebaseerd op de bestseller De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016) en het nieuwe boek Building Tribes.

WAT ANDEREN OVER JITSKE ZEGGEN:
“Jitske Kramer is een van de beste sprekers van Nederland. Verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Ze prikkelt je om stevig na te denken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuw inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”

REACTIES OP DE VORIGE COLLEGEREEKS:
"Verfrissend, verhelderend en heerlijk om naar een goed verhaal te luisteren."
"Jitske spreekt naturel en steeds in contact met de toehoorder. Ze is oprecht geïnteresseerd en dat maakt haar een geloofwaardige onderzoeker."
"Prachtige en goed bereikbare locatie. Duidelijke communicatie, goede follow-up van iedere lezing."
"Welke rol je ook hebt in een organisatie, met deze collegereeks kijk je anders naar organisaties en mensen. Je ben gaan begrijpen waarom bepaalde zaken altijd goed gaan of… altijd fout" 
"Ik kreeg spiegels voorgehouden waar ik nog niet eerder in gekeken had."
"Ik heb geleerd beter te kijken en ook te luisteren naar mijn eigen reacties en die van anderen."
"Los van wat je functie is, hebben deze lezingen ook invloed op je persoonlijke denken en op je contacten. Daarnaast is het zeker bij teamvorming en organisatieverandering bruikbaar op een manier te leren kijken zoals een antropoloog doet."
"Ik heb geen tips ter verbetering. Handhaaf deze formule!"
"Leuke mensen ontmoet en goede gesprekken gehad. Jammer dat het afgelopen is."

Data & Inschrijven

College 1 Inleiding Corporate Antropologie. MODERNE TRIBES.

Wat is eigenlijk cultuur, en wat niet? Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen. Wat is de geschiedenis en onderzoeksmethode van de culturele antropologie? Hoe is deze discipline in het bedrijfsleven terecht gekomen en wat hebben we daaraan? Wat zijn de specifieke uitdagingen van moderne tribes, met de huidige wicked problems en co-creatie processen? Hoe verhouden we ons tot onze tribale heimelijke genoegens en wat vraagt dit van leiderschap?

College 2 ORGANISATIECULTUUR. Waar zit DAT?

Dit college gaan we dieper in op de essentie van organisatiecultuur. Uit welke elementen bestaat een cultuur? Waar moet je naar kijken om een cultuur te leren begrijpen? Wat zie je als je kijkt als antropoloog? Hoe maak je een antropologische cultuurscan? Wanneer is een organisatiecultuur functioneel en wanneer disfunctioneel? Door met deze ogen te kijken, loop je nooit meer hetzelfde door jouw organisatie. Leiderschap krijgt een nieuwe dimensie.

College 3 LEIDERSCHAP, Power & Love

Een college over de essentie van tribe-vorming. Boordevol antropologische lessen over leiderschap, macht en ranking. Over hoe culturen zich vormen in interactie en besluitvorming. En hoe het samenspel tussen power (doelgerichtheid, macht en ranking) en love (mensgerichtheid, samen en verbinding) hierbij een cruciale rol speelt. Over vertrouwen, reciprociteit en loyaliteit. Over het doorbreken van angstculturen. Over fuseren en samenwerken met andere tribes, organisaties. 

College 4 Cultuurverandering

Culturen veranderen voortdurend en altijd. Toch mislukken de meeste geplande cultuurtrajecten jammerlijk. Niet als je de kennis en kunde van de antropologie gebruikt. Weet wat het verschil is tussen een community, netwerkorganisatie, movement, een tribe. Hoe je jouw verander verhaal, de narrative of change, centraal stelt. Hoe je virale veranderingen kunt doorvoeren. Niet elke transformatie en elke cultuurverandering vraagt dezelfde aanpak. Een college vol antropologische kennis om een cultuurverandering zo te regisseren dat nieuw gedrag zich als een lopend vuurtje door de organisatie verspreidt.

College 5 Liminaliteit en de loop der dingen: invloed, tijd en controle

Iets nieuws geeft altijd chaos. Hoe gaan we daar mee om? Antropologen spreken van het ondertussen. Een liminale fase die specifiek leiderschap vraagt. Met praktisch, ethische en magische vraagstukken. Wie mag de loop der dingen veranderen? Wie bepaalt wat een ‘juiste verandering’ is? En wie draagt het chaotische proces van veranderen binnen de organistie? Ruimte maken voor nieuw, betekent ook 'holding space' voor gevoelens van onzekerheid. Het vraagt leiders met lef en resilience en oog voor magie. Een college over de locus of control, tribale archetypische rollen, liminaliteit, tijd en controle.

College 6 Corporate Kosmologie: kracht van rituelen

Cultuur ordent voor ons het dagelijks, gewone, leven. Verandering gaat over het anders doen, het buiten-gewone. En kosmologie ordent dit buiten-gewone. Een praktisch college over hoe je magie kunt brengen in jouw organisatie. Over hoe je bijeenkomsten tot aansprekende kampvuren kunt omtoveren. En waarom dat belangrijk is. Over de kracht en noodzaak van rituelen tijdens ontwikkel- en veranderprocessen. En hoe je rituelen kunt maken die passen bij jouw organisatie, team, verandering. Hoe je kampvuren aansteekt. Met vele aansprekende voorbeelden van rituelen en een aantal belangrijke vormen van kampvuurgesprekken van over de hele wereld, die je de volgende dag zelf kunt toepassen. 

Praktisch

Om de week, op maandag avond
30/9/2019
14/10/2019
28/10/2019
11/11/2019
25/11/2019
9/12/2019
Tijden 18.30 inloop. College: 18.45 – 21.30. Met voor de liefhebber nazit in cafe Springhaver.
Prijs De ticketprijs voor deze collegereeks is € 1.200,- p.p. Bij inschrijving van meerdere deelnemers tegelijkertijd, geven wij een collega-korting. 2-5 deelnemers is € 1100,- p.p. en 6-10 deelnemers is €1000,- p.p. Alle bedragen zijn btw vrij ivm CRKBO registratie. Bij inschrijvingen voor meerdere mensen tegelijk, dit graag vermelden op het inschrijfformulier, of even contact opnemen met Roos Pins, roos@humandimensions.nl
Locatie Utrecht Centrum, loopafstand van het station en parkeergarage springhaver.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2019 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy