TRAINING ANTROPOLOGISCH KIJKEN. ANDERS Kijken

Tweedaagse bootcamp antropologisch kijken. 

Walter faaij / Jitske Kramer


TRAINING ANTROPOLOGISCH KIJKEN. ANDERS Kijken

Door anders te kijken, kun je meer zien. In deze training leer je antropologisch kijken. Niet dingen invullen voor de ander. Eigen (voor)oordelen uitstellen. De ander beter leren begrijpen. Culturen en organisaties beter doorgronden. 

“Ik wil leren zien wat er is, niet wat ik denk dat er is."

"Ik zou zo graag in korte tijd de cultuur van de groep waarmee ik werk, beter willen doorgronden. De cultuurpatronen écht leren zien. De ranking in de groep eerder begrijpen, de belangen beter inschatten, de successen en zorgen van de mensen zélf horen. Niet middels een vragenlijst, maar een beetje zoals een under-cover-boss. Of een ‘management-by-walking-around’ stijl met meer diepgang. Cultuuronderzoek zoals een antropoloog dat doet, van binnenuit begrijpen.”

"Ik wil voorbij mijn eigen (voor)oordeel leren kijken. Ik zoek een manier om onbewuste vooroordelen bij mezelf en collega's op te sporen. Om mindbugs te erkennen en op een open manier naar mensen te kijken."

"Ik wil mijn eigen comfort zone wat oprekken. En begrijpen en doorleven wat een cultuurschok is."

...als je je hierin herkent dan is deze bootcamp wat je zoekt.

Zeer geschikt voor: adviseurs, leiders, trainers, journalisten en andere nieuwsgierige mensen. Ook voor mensen die in Deep Democracy getraind zijn en nóg beter de groep willen leren lezen (als een verdieping van de role mapping techniek).

Data & Inschrijven

Een tweedaagse training

Je wilt je onderzoekend opstellen. Je écht openstellen, zonder alles meteen in te vullen met je eigen (voor-)oordelen. Niet meteen denken 'nou, nou, moet dat nou zo'. Maar open, nieuwsgierig en verwonderend. Om de ander (collega, klant, cliënt, leerling, manager, etc) beter te begrijpen. En daarmee jezelf ook. Hoe normaal is jouw normaal eigenlijk? 

In deze training leer je kijken voorbij jouw eigen oordeel. En dat is niet altijd makkelijk, omdat we barstensvol vooroordelen en mindbugs zitten. Als je iets ziet, vind je er vaak meteen iets van. Je hebt zelfs al een mening over iemand nog voordat je hem of haar hebt ontmoet. Hoe kun je blijven kijken met een open blik? Hoe kom je eigenlijk aan jouw meningen en oordelen? En hoe kom je er weer af? 

In deze training leer je anders kijken. We nemen je mee op reis naar andere culturen. Je wordt geconfronteerd met jouw 'normaal'. Je leert kijken als antropoloog, waardoor je de ander en jezelf beter kunt ontmoeten. Een confronterende tweedaagse waarin jouw eigen wereldbeeld en jouw ideeën over normaal en niet normaal flink op de proef worden gesteld. Dat wat vreemd is wordt vertrouwd. En dat wat nu vertrouwd is wordt vreemd. Lichte verwarring en milde twijfel zijn tekenen van een onderzoekende houding. Door anders te kijken, kun je meer zien. Ook in jouw eigen werk en organisatie.   

Je leert antropologisch te kijken. Switchen tussen de blik van de binnenstaander (emic) en de buitenstaander (etic). Toepassen van vormen van participatie, interviewtechnieken, antropologisch observeren. Over hoe etnografische informatie kan bijdragen aan je leiderschap, consulting, training en coaching… Een leuke bijkomstigheid: ook je vakanties en familiebijeenkomsten worden nooit meer hetzelfde. Eenmaal antropologisch leren kijken en je kunt het niet meer uitzetten...

Reacties deelnemers:

"Waanzinnige onderdompeling."

"Fijn, de theorie in de films vooraf. Daardoor gaat het leren tijdens de dagen sneller, kan ik dingen goed plaatsen."

"Superdag. Verwarrend en geruststellend tegelijk. En dat nog prettig vinden ook!" 

"En dat je dan denkt, leuk, Bootcamp Antropologisch Kijken. En dat je dan je oude kennis een beetje gaat afstoffen omdat je het onbewust toch al jaren wel toepast.... en dat je dan met een kop vol verwarring thuiskomt omdat je met andere professionals én een Meester in Haar Vak hebt doorgebracht.... Kijk, dat is leren!"

MET ANDERE OGEN KIJKEN IS NIEUWE DINGEN ZIEN

In deze tweedaagse training focussen we op de antropologische onderzoeksmethode van de participatieve observatie. Met technieken om open en onbevoordeeld te kijken naar anderen, naar culturen. Manieren van luisteren en interviewen zonder meteen te willen begrijpen. Observeren en begrijpen voorbij je eigen denkkaders. 

Onze aanpak

Voorafgaand aan de training vragen we je de online masterclass Antropologisch Kijken te volgen. Deze masterclass wordt gegeven door Jitske Kramer en kent 10 hoofdstukken, in totaal ongeveer een uur plus een aantal bijbehorende opdrachten. In totaal ongeveer 3 uur zelfstudietijd. Hierin leer je de principes van het doen van antropologisch veldwerk. Tijdens de training bouwen we voort op de theorie uit de online masterclass, middels korte intensieve en levendige presentaties, gevolgd door reflectie- en oefentijd met de mededeelnemers. Theoretisch waar moet, praktisch waar kan. 

De online masterclass volgen en de bijbehorende opdracht maken is echt een must. Wanneer je deze voorbereiding niet hebt gedaan is dat voor jezelf en de groep hinderlijk omdat we in de tijd dat we samenzitten voortbouwen op deze kennis. Na inschrijving en betaling ontvang je uiterlijk een maand voor aanvang de link naar de online leeromgeving voor deze training.


De opzet

We starten de eerste dag met een inleiding in de antropologie en de methode van participerende observatie. Vrij snel gaan we aan de slag met vormen van interview en ervaren we het verschil tussen emic en etic. In de middag doen we als groep een gezamenlijk cultuuronderzoek waarin al je skills op het gebied van observeren en interpreteren op de proef worden gesteld. De tweede dag starten we met een verdiepingscollege over antropologisch veldwerk in de praktijk, gevolgd door een individuele veldwerkopdracht in de stad. Nog dezelfde dag bespreken we jouw veldwerk resultaten; hoe was het om te doen, wat heb je gezien, hoe heb je gekeken? Wat zou je de volgende keer anders doen? We ronden af met een afsluitend college over ethiek en antropologisch onderzoek in organisaties en als onderdeel van veranderprogramma’s.

Voorbereiding

De online masterclass Antropologisch Kijken en de bijbehorende opdracht maken is echt een must. Wanneer je deze voorbereiding niet hebt gedaan is dat voor jezelf en de groep hinderlijk omdat we in de tijd dat we samenzitten voortbouwen op deze kennis. Na inschrijving en betaling ontvang je uiterlijk een maand voor aanvang de link naar de online leeromgeving voor deze bootcamp.

Praktisch

De trainer: Walter Faaij met online masterclasses van Jitske Kramer

On-line leren: een aantal weken voor de startdatum krijg je een linkje waarmee je de online masterclass kunt bekijken.

Boek: tijdens de training krijg je van ons het boek 'Voodoo - een reis naar jezelf via eeuwenoude rituelen' van Jitske Kramer. En het boek 'Antropoloog gezocht' van Walter Faaij.


Dag 1 9.30 – 17.00
Dag 2 9.30 – 17.00
Prijs €975,- (btw vrij ivm CRKBO registratie, inclusief lunch, online masterclass en boek Voodoo)
Locatie midden Nederland
Groepsgrootte maximaal 16 mensen
Groepssamenstelling Wij hopen zo divers mogelijk. Doen daar ook ons best voor, maar we zijn uiteraard afhankelijk van de inschrijvingen.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy