Op reis - anders kijken

Jitske Kramer

KEYNOTE Op reis - anders kijken

In deze lezing neemt Jitske je mee op reis naar andere culturen. Via haar bijzondere reiservaringen word je geconfronteerd met jouw 'normaal'. Je leert kijken als antropoloog, waardoor je de ander en jezelf beter kunt ontmoeten. Via mooie foto's, filmfragmenten en persoonlijke verhalen.

De exacte reisroute stellen we samen tijdens de intake. Je kunt denken aan verhalen van en over de Sinaï woestijn, het voodoo van Togo, bijzondere rituelen in India, maraboets in Gambia, taxichauffeurs in Maleisië, fonteinen in Friesland, het ta’arof in Iran, huwelijksperikelen in Las Vegas, stilte vergaderingen bij de Quakers... Via de reisverhalen legt Jitske de link met jullie dagelijkse praktijk. Hierbij zijn verschillende thema's mogelijk: omgaan met verandering, conflicten, fusies, afscheid, inclusie...

Tijd: in overleg. 30 tot 90 minuten

Lezing of masterclass aanvragen

LESSEN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN. VREEMD VERTROUWD.

Antropologisch kijken is het vreemde proberen te doorvoelen, zonder dat je eigen mening er voortdurend doorheen dendert. In deze lezing gaan we op reis langs verschillende culturen. Mensen over de hele wereld lopen tegen vergelijkbare zaken aan: hoe om te gaan met verandering, conflict, afscheid, fusies. In de ontmoeting met de ander kun je veel leren over die ander, maar zeker zoveel over jezelf.

Je leert kijken voorbij jouw eigen oordeel. En dat is niet altijd makkelijk, omdat we barstensvol vooroordelen en mindbugs zitten. Als je iets ziet, vind je er vaak meteen iets van. Je hebt zelfs al een mening over iemand nog voordat je hem of haar hebt ontmoet. Hoe kun je blijven kijken met een open blik? Hoe kom je eigenlijk aan jouw meningen en oordelen? En hoe kom je er weer af? Hoe normaal is jouw normaal eigenlijk? Je wordt uitgedaagd je écht open te stellen, zonder alles meteen in te vullen met je eigen (voor-)oordelen. Niet meteen denken 'nou, nou, moet dat nou zo'. Maar open, nieuwsgierig en verwonderend. Om de ander (collega, klant, client, leerling, manager, etc) beter te begrijpen. En daarmee jezelf ook.

In de confrontatie met de ander, leer je jezelf kennen. Een bijzondere lezing waarin jouw eigen wereldbeeld en jouw ideeën over normaal en niet normaal flink op de proef worden gesteld. Dat wat vreemd is wordt vertrouwd. En dat wat vertrouwd is wordt vreemd. Lichte verwarring en milde twijfel zijn tekenen van een onderzoekende houding. Door anders te kijken, kun je meer zien. Ook in jouw eigen werk en organisatie.

Jitske Kramer

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2020 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy